Praha, 16. února 2021 – S novým partnerem a novým termínem vyhlášení přicházejí letos výroční knižní ceny Magnesia Litera. Online knihkupectví Palmknihy podpoří prozaickou kategorii, která se nově bude jmenovat Palmknihy Litera za prózu. Vzhledem k trvajícím protiepidemickým opatřením se vítězové dvacátého ročníku nebudou vyhlašovat tradičně v dubnu, ale až 8. června. Tomu je uzpůsoben také harmonogram ostatních aktivit. Nominace budou zveřejněny až koncem března, autorská čtení nominovaných se – bude-li to možné – uskuteční v dubnu a květnu. Porota tak bude mít více času na výběr nominací, což většina porotců uvítala, protože navzdory loňskému omezení produkce počet přihlášek do nového ročníku není o mnoho nižší, než loňské rekordní číslo oproti loni přihlášeným 488 titulům jich letos dorazilo „jen“ 463.

Loňský ročník skončil úspěchem navzdory odkladu vyhlášení na 31. srpna a téměř půlročnímu odstupu od oznámení nominací. Sledovanost slavnostního večera byla nejvyšší od doby, kdy se pořad vysílá na kanálu ČT Art, animované portréty nominovaných knih si zachovaly na kanálu ČT1 průměrnou sledovanost přesahující půl milionu diváků a vítězné knihy si vedly dobře v knihkupectvích i v podzimním období poznamenaném první vážnou vlnou epidemie a uzavíráním obchodů. Ze statistik nakladatelů vítězných knih vyplývá, že rozsáhlého životopisu Jan Žižka od Petra Čorneje, který se stal Knihou roku, se od vydání v listopadu 2019 do srpna 2020 prodalo celkem 20 000 výtisků, od září do konce roku pak dalších 15 000 a kniha patřila k nejprodávanějším titulům non-fiction loňského roku. Menší čísla vykázal román Jiřího Kratochvila Liška v dámu, který zvítězil v kategorii Litera za prózu. Od vydání v březnu 2019 do července 2020 se prodalo pouze 600 výtisků, avšak od vyhlášení vítězů do konce roku 2020 dalších 1000 výtisků.

O hlavní ceně Magnesia Litera – Kniha roku a také o nadžánrové kategorii Litera za debut roku bude tradičně rozhodovat třísetčlenný sbor hlasujících, který tvoří lidé všech profesí knižní branže: knihkupci, knihovníci, redaktoři, kritici, pedagogové i samotní autoři, samozřejmě s vyloučením těch, u nichž by mohl nastat střet zájmů. O nominacích a vítězích jednotlivých kategorií rozhodují odborné pětičlenné poroty. Porotci kategorie Magnesia Blog roku jsou spisovatelka Markéta Pilátová, básník Ewald Murrer a publicista Ivan Adamovič.

Slavnostní ceremoniál budou opět společně moderovat Daniela Písařovicová a Jiří Havelka. Večer bude v úterý 8. června od 20.20 vysílat přímým přenosem kanál ČT Art. Ještě předtím program ČT1 odvysílá animované trailery všech nominovaných knih v devíti „minipořadech“ denně od 30. května do 7. června vždy v cca 20.00 hodin. Nominovaní autoři budou mít možnost představit své knihy na čtyřech veřejných, zdarma přístupných autorských čteních, která budou probíhat v Knihovně Václava Havla (Ostrovní 13, Praha 1), případně formou videa.

Titulárním partnerem cen je již od prvního ročníku společnost Mattoni 1873 se značkou minerální vody Magnesia, která mimo jiné odmění autora Knihy roku částkou 200 000 Kč. Partnerem Ceny čtenářů je opět největší české internetové knihkupectví Kosmas, které pro hlasující letos zřídilo speciální stránku s přehledem všech knih, pro něž mohou čtenáři hlasovat. Společnost odmění 500 vylosovaných čtenářů poukazem v hodnotě 200 Kč, který lze uplatnit při nákupu libovolně vybrané knihy v internetovém knihkupectví kosmas.cz nebo v 35 kamenných prodejnách Kosmas. Aby byl jejich hlas platný, musejí čtenáři uvést knihu, která poprvé vyšla v roce 2020 a tou knihou musí být původní česká beletrie – tedy próza, poezie, publicistika nebo kniha pro děti. Hlasovat lze letos pouze elektronicky prostřednictvím internetových stránek www.magnesia-litera.czwww.kosmas.cz a to až do 1. června.

Finanční prémii obdrží také vítězové dílčích kategorií, které mají své patrony. Novým partnerem cen Magnesia Litera je online knihkupectví Palmknihy. Společnost odmění vítěze kategorie Palmknihy Litera za prózu prémií 30 000 Kč. Stejnou prémii získá také básník, který zvítězí v kategorii Moleskine Litera za poezii sponzorované distributorem stylových zápisníků. Kvůli výpadku příjmů zejména vinou zrušených divadelních představení letos nebude partnerem kategorie Litera za debut roku Divadelní a literární agentura DILIA, vítěz nicméně dostane od Českých center možnost stipendijního pobytu v některé z evropských metropolí. Podobně České literární centrum vyšle vítězného autora knihy pro děti i s ilustrátorem na stipendijní pobyt do bývalého kláštera v Broumově. Prémii obdrží také vítěz nestatutární kategorie Magnesia blog roku: společnost Mattoni 1873 mu věnuje celkem 50 000 Kč na vydání blogů knižně.

Mediálními partnery jsou vedle České televize časopis Respekt a deník Lidové noviny, on-line deník Aktuálně.cz, dále kulturní a literární časopisy A2, Host, iLiteratura a Tvar.

Litera za debut roku: 32

Litera za publicistiku: 55